Media: aanpak geweld tegen politie schiet tekort, en goud verhuisd

21 november 2014Leestijd: 2 minuten

De aanpak van geweld tegen politieagenten en gevangenispersoneel schiet tekort. En tonnen goud zijn in het diepste geheim verhuisd. Het mediaoverzicht van vrijdag 21 november.

* Uit onderzoek blijkt dat tijdens politietrainingen te weinig aandacht wordt besteed aan geweld tegen agenten, en dat agenten niet goed voorbereid zijn op verbale agressie, meldt het AD. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie laten weten inmiddels maatregelen te hebben genomen.

Ook bij het gevangenispersoneel is het mis. Doordat gevangenissen sluiten, vertrekt goedgetraind personeel en wordt er vaker gewerkt met tijdelijke krachten. Dat maakt het risico op geweld groter.

* Nederland heeft in het geheim tonnen aan in New York opgeslagen goud teruggehaald naar Amsterdam, meldt De Telegraaf. In de kluis van De Nederlandsche Bank (DNB) ligt inmiddels eenderde van de in totaal 612 ton aan overheidsgoud.

Het goud dat over de oceaan werd versleept, had een waarde van 4 miljard euro. Het transport werd uit veiligheidsoverwegingen geheim gehouden. DNB wil de Nederlandse goudvoorraad ‘evenwichtiger’ verspreiden. ‘Het is niet langer verstandig om de helft van ons goud in een deel van de wereld te houden,’ zegt een woordvoerder.

* De decentralisatie van de zorg is voor gemeenten aanleiding om allerlei nieuwe initiatieven te ontplooien, bericht de Volkskrant. Met integrale wijkteams, buurtbemiddelaars of het delen van scootmobiels proberen gemeenten de kosten van zorg te beperken en tegelijk de kwaliteit te verbeteren, blijkt uit een enquête onder negentig gemeenten.

* Drie Palestijnen zouden een aanslag hebben voorbereid op de Israëlische ministers Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken, meldt The Jerusalem Post. Ze wilden Lieberman vermoorden met een raketwerper.

De drie mannen komen uit de Westelijke Jordaanoever en zouden de aanslag halverwege augustus willen plegen, om een eind te maken aan Operation Protective Edge. Israël heeft de mannen opgepakt en veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag.

* De politie in Engeland vreest voor een grote ontslagronde, meldt de Britse krant The Guardian. Naar verwachting zullen er 34.000 banen verdwijnen door bezuinigingen. Naast ontslagen brengen de bezuinigingen ook andere zorgen met zich mee. Gevreesd wordt dat de politie haar werk niet naar behoren kan uitvoeren.