Hoe Gouda potentiële jihadisten probeert tegen te houden

02 november 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Gouda probeert met gesprekken over onder meer het geloof te voorkomen dat potentiële jihadisten naar Syrië vertrekken. Ook wordt er een beroep gedaan op de omgeving.

‘Bij een overzichtelijk aantal jongeren wordt gekeken hoe we kunnen voorkomen dat ze radicaliseren. Een mogelijkheid is het voeren van geloofsgesprekken met betrokken burgers of professionals uit de gemeenschap zelf,’ zegt de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) tegen De Telegraaf.

Oorlog

Met hoeveel jongeren de gemeente het gesprek aangaat, wil Schoenmaker niet zeggen. Uit Gouda zijn al vijf jonge vrouwen vertrokken naar Syrië om te trouwen met een jihadist. Ook een vijftienjarige jongen is afgereisd naar het door oorlog verscheurde land.

De politie maakt zich zorgen over een aantal jongeren vanwege de banden die zij hebben met potentiële Syriëgangers. Deze jongeren hebben ook ‘verdachte contacten’ in het buitenland. Het gaat om jongeren tussen de 16 en 23 jaar.

Hoewel Schoenmaker wil voorkomen dat deze jongeren verder radicaliseren, wil hij niet dat de gemeente zich opdringt. ‘Iemand die streng in de leer is, hoeft niet direct een jihadist te zijn.’

Moskeeën

In de gesprekken gaat de gemeente op zoek naar redenen om de jongeren in Nederland te houden. Ook wil hij dat de groep die dreigt te radicaliseren, wordt aangesproken door hun directe omgeving, maar dat is lastig. Er zijn drie, vrij liberale moskeeën in Gouda, maar die bereiken radicale moslimjongeren niet.

Volgens de gemeente heeft een deel van de jongeren ‘emotionele of psychiatrische problemen’ of zijn mogelijk verstandelijk beperkt. Hierdoor ervaren zij een ‘afstand tot de maatschappij’.

‘Aan de andere kant is een deel van de betrokken jongeren heel intelligent en hoger opgeleid. Zij weten doorgaans goed waaraan ze beginnen als ze radicaliseren,’ staat in de notitie Lokale (bestuurlijke) aanpak radicalisering en jihadisme van Gouda.

Hulplijn

Om ouders van radicaliserende jongeren te helpen lanceert het samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders een hulplijn voor ouders, meldde de NOS vorige week. Eind dit jaar moet de lijn beschikbaar zijn.

Vanuit verschillende gemeenten, waaronder Gouda, worden een of twee vertrouwenspersonen beschikbaar gesteld om ouders te woord te staan.