Dronken vechtersbazen in asielopvang: trend of incident?

21 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een opstootje tussen dronken asielzoekers in een opvangcentrum in het Brabantse Overloon liep donderdagavond helemaal uit de hand. Een incident of is er meer aan de hand?

Spanningen in het asielzoekerscentrum (azc) Maashegge in het Brabantse Overloon kwamen woensdag- en donderdagavond tot ontploffing. Wat begon als een opstootje tussen dronken asielzoekers, liep uit op een massale vechtpartij.

Stokken en staven

Volgens De Telegraaf gingen ‘tientallen Afrikanen en Arabieren’ elkaar met ‘stokken, staven en messen’ te lijf. De politie moest ingrijpen en arresteerde zeker drie bewoners. Enkele asielzoekers moesten met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht.

Waarom gaan de asielzoekers met elkaar op de vuist? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ontkent dat religieuze spanningen ten grondslag liggen aan de ruzies. ‘Het ging hier niet om religieuze of om culturele redenen,’ zegt Jan-Willem Anholts tegen De Telegraaf. ‘Het gaat hier om mensen die elkaar niet mogen’.

Gepeste kinderen

Onder de 800 bewoners in het azc van Overloon zijn 550 alleenstaande mannen. ‘Dat is wachten op problemen,’ zegt een inwoner.

Maar er zijn ook signalen dat er wel degelijk religieuze spanningen spelen in de centra. Zelf zeggen inwoners tegen de Volkskrant dat er zeker etnische spanningen spelen in het asielzoekerscentrum.

In de IJsselhallen in Zwolle zitten honderden asielzoekers dicht op elkaar. Vluchtelingenwerk Nederland waarschuwt dat de situatie uit de hand zal lopen, als er niets gebeurt. In het Limburgse Baexem liep het begin dit jaar ook al volledig uit de hand.

Boze buurtbewoners

Los van de interne problemen, leveren de asielzoekerscentra ook spanningen op tussen asielzoekers en buurtbewoners. Bij een opvanglocatie in Eindhoven werd onlangs brand gesticht. En die locatie was nog niet eens geopend. ‘De tribale conflicten komen massaal naar ons toe deze winter,’ zegt Anita Hendriks, voorzitter van het comité dat strijdt tegen de komst van asielzoekers, tegen Omroep Brabant.

Ook bij andere centra komen bewoners in opstand tegen de komst van honderden asielzoekers. Omdat de meeste asielzoekers weigeren aangifte te doen, blijven veel incidenten onder de radar. Maar wie alle signalen op een rij zet, weet dat onderlinge spanningen en vechtpartijtjes eerder regelmaat zijn dan incident.