Waar ligt de grens tussen ordinaire zuipschuur en een biertje thuis?

09 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De duizenden illegale ‘zuipketen’ in het noorden en oosten van het land moeten onmiddellijk dicht. Dat vinden althans de VVD en Koninklijke Horeca Nederland. Maar waar ligt de grens tussen zuipschuur en een biertje thuis?

Een ‘zuipkeet‘ is een onderkomen zoals caravan of schuur, waar jongeren – met medeweten van ouders – samenkomen om alcohol te drinken. Sinds de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar op 1 januari van dit jaar, zegt 27 procent van de gemeentebesturen een stijging te zien in het aantal zuipketen. En nu vindt de VDD het genoeg geweest.

Leugens

‘In dit schaduwcircuit van de horeca kunnen jongeren vaak doen en laten wat ze willen,’ zegt VVD-Kamerlid Arno Rutte. ‘Het probleem met een zuipkeet is dat er niet wordt gecontroleerd op alcoholleeftijd of hygiëne.’

En dat kan niet, vindt het Kamerlid. Daarbij komt dat gemeenten precies zouden weten waar de zuipketen staan, maar er niets aan doen. Veel gemeenten zeggen weinig te kunnen doen tegen het fenomeen van jongeren die gezamenlijk iets gaan drinken. Het is deel van de ‘cultuur’, zeggen ze. Rutte reageert: ‘Het zijn allemaal leugens. Die drankhokken zijn 100 procent illegaal en ze moeten worden ontruimd.’

En dat vindt ook Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur Koninklijke Horeca Nederland: ‘Als gemeenten oneerlijke concurrentie toestaan, dan komt die cultuurverandering om jongeren minder te laten drinken nooit tot stand.’ En, zo voegt hij toe, ‘de goedbedoelende ondernemer wordt de nek omgedraaid’.

Concurrentievervalsing

Het probleem kent dan ook twee kanten. Ten eerste moeten de zuipketen worden verboden omdat minderjarigen er ongecontroleerd alcohol zouden kunnen drinken, en dat is slecht voor hun gezondheid.

Ten tweede, en dat punt lijkt minstens zo belangrijk, worden de zuipketen gezien als een vorm van concurrentievervalsing. Jongeren die anders misschien een biertje zouden drinken in een horecagelegenheid, drinken deze nu thuis; en daardoor lopen ondernemers inkomsten mis.

Het is dan ook niet verrassend dat Bart Woelders, horecaondernemer, denkt dat de verhoogde alcoholleeftijd niet helpt: ‘Het lijkt me beter dat kinderen drinken in de horeca, want daar zitten gecertificeerde mensen, die de situatie onder controle kunnen houden,’ zei hij eerder tegen EenVandaag.

Urk

Dat het niet zo’n gemakkelijke kwestie is, blijkt wel uit het voorbeeld van de gemeente Urk. Daar heeft de horeca een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente, omdat zij grote commercieel geëxploiteerde ‘jeugdhonken’ zou gedogen.

Een woordvoerder van de gemeente Urk zegt dat de gemeente de zaak prima onder controle heeft. ‘Het gaat hier om niets meer dan een groep vrienden die een kratje bier koopt. Op een verjaardag komen mensen toch ook gezellig bij elkaar en drinken ze een drankje?’

De grens tussen zuipkeet en het drinken van een biertje met vrienden blijkt dus discutabel. Hoe dan ook, de VDD wil dat gemeenten in actie komen tegen de zuipkeet.