Twee doden bij dancefeesten, vermoedelijk drugs in het spel

19 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Bij twee dancefeesten tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn twee doden gevallen. In beide gevallen is drugsgebruik waarschijnlijk de oorzaak. Dit terwijl bij beide feesten een ‘zero tolerance-beleid’ gold.

Een 33-jarige man uit Servië kwam in de nacht van zaterdag op zondag om het leven na een feest in Club Lite aan de Jan van Galenstraat. Het andere slachtoffer was op een feest in de Westergasfabriek. De 21-jarige man werd ter plekke gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis.

Sectie

Op het lichaam van de Serviër, die op vakantie was in Nederland, zal sectie worden verricht om vast te stellen of er daadwerkelijk drugs in het spel was. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of er ook sectie wordt verricht op het lichaam van de 21-jarige man.

Bij Club Lite werd er  streng gecontroleerd op drugs, staat op de Facebook-pagina van de club. ‘Buiten staat een afgesloten kluis opgesteld waar bezoekers vrijwillig hun drugs in kunnen deponeren. Daarna worden bezoekers gefouilleerd en bij overtreding de toegang ontzegd. Het in bezit hebben van softdrugs tot 5 gram is toegestaan.’

Hulp

Eigenaar van Club Lite, Shanto IJzendoorn, zegt tegen de Amsterdamse zender AT5 dat de club niets anders had kunnen doen om slachtoffers te voorkomen. De man zou ‘al uren eerder’ zijn vertrokken van het feest.

De vrienden van de man wisten niet welk alarmnummer ze moesten bellen, en kwamen daardoor naar de portiers van Club Lite om hulp te vragen. Toen het overlijden van de man bekend was, is het feest direct stopgezet.

ADE

Sinds woensdag is in Amsterdam de negentiende editie van ADE aan de gang. Er zijn driehonderd evenementen op 85 locaties. De gemeente gaat in gesprek met organisatoren om te bespreken wat er precies is gebeurd.

‘Voor het ADE is een evenementenvergunning afgegeven met strenge voorwaarden. De gemeente controleert of die voorwaarden ook worden nageleefd zoals visitatie, controle op drugsgebruik en inzet van EHBO-personeel. Wellicht doet het Openbaar Ministerie ook nog onderzoek,’ meldt de gemeente.