Media: wachtgeld bestuurders niet versoberd, en meer nieuws

22 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Dat op de wachtgeldregeling voor wethouders en burgemeesters voorlopig niet wordt bezuinigd, wekt verbazing in de Tweede Kamer. En de Verenigde Staten doen onderzoek naar gedropte wapens die mogelijk in handen zijn gekomen van IS. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 22 oktober.

* Een versobering van het wachtgeld voor wethouders en burgemeesters is voorlopig van de baan, schrijft het AD. Volgens de krant heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) een wetsvoorstel, waar bestuurders fel tegen waren, plots ingetrokken.

De Tweede Kamer is verbaasd, want een meerderheid was voor de inperking. ‘Dit heeft ons overvallen,’ zegt een woordvoerder van D66. ‘Wat er precies is gebeurd, is een raadsel.’ Volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg geeft het ‘een raar beeld’. Plasterk zegt dat zijn voorstel niet de prullenbak ingaat. Hij komt er later op terug. De Tweede Kamer is zelf schuldig aan de vertraging, want ‘die heeft het niet op tijd op de agenda gezet, zodat het niet meer per 1 januari kon ingaan,’ zegt de woordvoerder van de minister.

* De Nederlandse offshoretycoon Edward Heerema is volgens Het Financieele Dagblad terechtgekomen in een ‘verbijsterende’ oplichtingszaak. Hij liet zich in 2011 door een zakenman uit Malta overhalen 100 miljoen euro van zijn bedrijf Allseas in een schimmige belegging te steken, maar uiteindelijk gingen anderen volgens de krant met zijn geld aan de haal.

De man die hem zou hebben opgelicht, claimt nu een schadeloosstelling van Heerema. Volgens de advocaat van de vermeende oplichter Paul Sultana hadden Heerema en zijn naaste medewerkers ‘beter moeten weten’.

‘Hun incompetentie heeft Allseas geld gekost, dus zijn zij aansprakelijk voor de schade,’ zegt de advocaat in de krant. De vermeende oplichter beweert zelf te zijn opgelicht door zijn eigen zakenpartner die nooit door Allseas had mogen worden vertrouwd.

* De Volkskrant schrijft vanochtend over ongezonde Randstedelingen. Het aantal inwoners met overgewicht, lijdend aan eenzaamheid en met een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes of een hartinfarct zal in Den Haag de komende jaren fors stijgen, blijkt uit een studie van GGD Haaglanden.

In 2020 is de helft van de volwassen Hagenaars eenzaam en te zwaar. De forse groei komt volgens GGD Haaglanden door de vergrijzing en door de toename van het aantal niet-westerse inwoners van Den Haag. Zo komt diabetes twee tot vier keer zo vaak voor onder Hindoestanen, Turken en Marokkanen. Volgens epidemiologen gelden de trends ook voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

* De Verenigde Staten onderzoeken of Islamitische Staat (IS) wapens in handen heeft gekregen die waren gedropt voor Koerdische strijders in de Syrische stad Kobani.

Het Pentagon analyseert een video waarop IS-strijders Amerikaanse wapens lijken te hebben, meldt de BBC. De meeste gedropte pakketten met wapens en munitie zijn wel bij de Koerden terechtgekomen, benadrukte het Pentagon. De Amerikanen zijn zondagavond begonnen met droppings, zodat de Koerden in Kobani kunnen blijven vechten tegen IS.