Media: over schrikbewind ‘kalifaat’, en orgaanhandel in Nederland

21 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Orgaanhandel heeft niet alleen in landen als China en Iran, maar ook in Nederland plaats. En over een opstand tegen IS van een lokale stam, die bloedig werd neergeslagen. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 21 oktober:

* Twee patiënten hebben toegegeven dat zij in ons land hebben betaald voor een donornier, wat verboden is, schrijft de Volkskrant. Andere patiënten gaan naar het buitenland voor commerciële orgaantransplantatie.

Het Erasmus MC in Rotterdam ondervroeg 241 zorgverleners die nierpatiënten behandelen. Bijna de helft van hen kent een tot vier patiënten die in het buitenland een niertransplantatie heeft ondergaan.

65 zorgverleners denken dat de nier is gekocht en 31 zijn daarvan overtuigd. Een orgaan kost zo’n 6.000 tot 100.000 dollar. Patiënten reizen af naar bijvoorbeeld het ‘goedkope’ Pakistan of India, Colombia en China. In dat laatste land zijn de wachttijden het kortst omdat organen vaak afkomstig zijn van geëxecuteerde gevangenen, weet de ochtendkrant.

* Provinciepolitici in Zuid-Holland hebben lak aan hun eigen regels en sjoemelen met gemeenschapsgeld. Verschillende fracties zijn op de vingers getikt na het declareren van boetes, luxe afscheidscadeaus en zelfs een hoge rekening van een chique jachthaven, meldt De Telegraaf.

Uit een rapport blijkt dat de accountant alleen bij de PVV en ChristenUnie-SGP géén verdachte uitgaven heeft ontdekt. De eenmansfractie van 50Plus spant volgens de krant de kroon. Statenlid en landelijk partijvoorzitter John Struijlaard declareerde vorig jaar een snelheidsboete (35 euro) en een parkeerboete (77 euro). Voor zijn aspirant-lidmaatschap bij de Rotterdamse jachthaven Hillegersberg kreeg hij 522 euro teruggestort, staat in het rapport. Struijlaard heeft de prenten inmiddels uit eigen zak terugbetaald. Hij wist niet dat boetes declareren niet mocht, zegt hij.

* Asielzoekers uit landen waar ebola heerst, zoals Liberia en Sierra Leone, moeten eerst drie weken in quarantaine als ze naar Nederland komen. Dat stelt de PVV dinsdag voor aan de Tweede Kamer, schrijft Metro. De partij wil vooral voorkomen dat kinderen uit de risicolanden de ziektes overbrengen naar hun nieuwe basisschool.

De GGD vindt zo’n maatregel niet nodig, maar wat de PVV betreft gaat die zelfs een belangrijke rol spelen. ‘Pas na een gezondheidsverklaring van de GGD kan de leerling op school worden ingeschreven of de onderwijsinstelling betreden,’ zegt Kamerlid Harm Beertema. Volgens staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) is de kans dat ebola zich via asielzoekers in ons land verspreidt, zeer klein. Asielzoekers ondergaan een medische keuring. Bovendien is het aantal asielzoekers uit ‘ebolalanden’ gering: zo’n 500 per jaar.

* In het oosten van Syrië kwam eind augustus de Shaitat-stam in opstand tegen Islamitische Staat (IS). Met bloedige gevolgen: de terroristen sloegen de rebellie tegen het schrikbewind hard neer. In drie dragen tijd werden de strijders die het op durfden te nemen tegen IS onthoofd en gekruisigd. Honderden leden van de stam werden in koelen bloede doodgeschoten, schrijft The Washington Post.

Ruim 700 mensen vonden de dood. Volgens de Amerikaanse krant laat de neergeslagen opstand, waarover tot dusver maar weinig bekend was, zien dat het risico van verzet tegen IS, erg groot is. De Amerikanen zien zo’n revolte onder hen die leven in het kalifaat als essentieel voor de bestrijding van IS.