Media: Henk Krol verspreidt onzin, en kosten bankieren gaan omhoog

30 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Klanten van ABN AMRO en Rabobank zijn volgend jaar meer kwijt om hun bankzaken te regelen. En volgens curator Louis Deterink verspreidt 50Plus-Kamerlid Henk Krol ‘onzin’ over misbruik van subsidies. Het mediaoverzicht van 30 oktober.

* Kosten voor een betaalpakket bij ABN AMRO en Rabobank gaan volgend jaar met 5 procent omhoog. ABN AMRO laat aan het AD weten dat deze verhoging nodig is om te kunnen blijven investeren in nieuwe diensten en de veiligheid van bankieren.

De Rabobank geeft ook investeringen op als reden. De Consumentenbond vindt het onbegrijpelijk dat bankieren weer duurder wordt. ‘De banken hebben de mond vol van het centraal stellen van de klant, maar hoe past dit nu in dat plaatje?’ zegt Sandra de Jong van de consumentenorganisatie. Klanten van ING en SNS hoeven zich geen zorgen te maken over een tariefverhoging.

* Deterink, curator van de bedrijven van Krol die vorig jaar failliet gingen, zegt tegen De Telegraaf dat het 50Plus-Kamerlid ‘volstrekt onjuiste informatie’ verspreidt wat betreft de misbruik van subsidies. Krol zegt niet te weten waar de administratie over de subsidies is.

Deterink is boos omdat Krol nu ook naar hem wijst als degene die de papieren heeft, maar dat is niet het geval. Deterink zegt dat subsidie direct van de rekening van de stichting Vrienden van de Gaykrant is overgemaakt naar de bedrijven van Henk Krol. ‘Dat heeft Krol tegen mij toegegeven,’ zegt Deterink. Toch houdt Krol nu vol ‘niets fout’ te hebben gedaan.

* Een onafhankelijke toezichthouder met stevige bevoegdheden moet woningcorporaties gaan controleren. Dat is volgens de Volkskrant een van de hoofdconclusies van de parlementaire enquêtecommissie.

De commissie wil het versnipperde toezicht op de corporaties bundelen in een onafhankelijke toezichthouder. Met dit advies gaat de commissie in tegen het beleid van minister Stef Blok (VVD, Wonen), die onlangs een voorstel naar de Tweede Kamer stuurde waarin hij het toezicht wil onderbrengen bij zijn eigen ministerie.

* Uit een onderzoek van de Britse overheid blijkt dat er geen bewijs is dat stevige wetgeving wat betreft het gebruik van drugs ook maar iets uitmaakt, meldt The Guardian. Het leidt niet tot minder drugsbezit of drugsgebruik.

De onderzoekers hebben naar internationale wetgeving gekeken op het gebied van drugs. Daaruit blijkt dat het verhogen van straffen geen eind maakt aan drugsgebruik.

* Klachten, berispingen of schorsingen van falende artsen en medische missers bij zorginstellingen zouden moeten worden gebundeld op een centraal punt, dat toegankelijk is voor (toekomstige) patiënten, vindt de PvdA.

Kamerlid Lea Bouwmeester zal daar donderdag op aandringen tijdens een overleg met minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid), meldt nu.nl. ‘Patiënten hebben het recht om te weten met welke dokter zij te maken hebben. Die informatie moet beschikbaar zijn voor iedereen,’ zegt Bouwmeester.