Ex-directeur ALS Nederland deed greep in stichtingskas

08 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
''

Oud-directeur van stichting ALS, Eric Nolet, heeft begin dit jaar 92.000 euro uit de stichtingskas overgemaakt naar een privé-rekening. Nolet is op non-actief gesteld en heeft het bedrag terugbetaald.

De stichting ALS Nederland streeft ernaar dat zo min mogelijk aan de strijkstok blijft hangen. Op het bureau werken 4,5 betaalde krachten, maar verder wordt bijna alles door vrijwilligers gedaan, inclusief het bureau dat de campagnes mede bedacht en de raad van toezicht zelf.

Poging tot diefstal

Mede daarom zit de stichting in haar maag met een poging tot diefstal van oud-directeur Eric Nolet. Arnout Bloys van Treslong van de raad van toezicht: ‘Eind januari ontdekte onze accountant dat de toenmalige directeur 92.000 euro naar zijn eigen rekening had overgemaakt. We hebben hem binnen drie dagen op non-actief gezet.’

Het geld is later terugbetaald. Inmiddels is er een nieuwe directeur aangenomen, Gorrit-Jan Blonk. De raad van toezicht betreurt de diefstal en is woedend. Voorzitter Marguerite Soeteman-Reijnen: ‘We hebben hiervan opgestoken dat we de touwtjes nog strakker in handen moeten houden. Dit was een hard leermoment.’

Eric Nolet werkte van juni 2011 tot begin dit jaar als algemeen directeur van de Stichting ALS Nederland. Waarom hij een greep in de stichtingskas deed, is niet duidelijk. De stichting onderzoekt of er juridische stappen tegen Nolet kunnen worden genomen.