Dit is de participatiesamenleving, maar wel tegen betaling

10 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Betaald gezelschap is al zo oud als de mensheid. Maar nu heeft ook de thuiszorg de discipline ontdekt.

‘Een groeiend aantal ouderen maakt gebruik van betaald gezelschap,’ meldt de Volkskrant vrijdagochtend.

Betaald gezelschap

Eenzame ouderen die gezelschap willen als ze een eindje willen gaan wandelen of foto’s van vroeger willen bekijken, krijgen hulp van bedrijven die een ‘huurvriend’ aanbieden.

‘Alsof er een kleinkind op bezoek komt dat echt belangstelling heeft,’ zegt Anne van Oudheusden van SeniorenStudent tegen de krant. Dit bedrijf koppelt studenten aan ouderen die dezelfde interesse hebben. Een bouwkundestudent gaat dan langs bij een gepensioneerde architect. Hij doet dit voor een uurtarief van 12,50 euro. Ouderen zijn duurder. Fleur de Dag uit Noordwijk verhuurt 40+ers die een uitstapje gaan maken met ouderen. Het bedrijf is al bezig met vestigingen in Groningen en Utrecht. En het Amerikaanse Home Instead, dat niet-medische zorg aan ouderen aanbiedt, is al bezig om de Nederlandse markt te veroveren.

Participatiesamenleving

Toen Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD) de term ‘participatiesamenleving’ introduceerden, doelden zij op burgers die steeds meer de traditionele zorgtaak van de overheid moeten gaan overnemen. Maar kinderen die geen zin of tijd hebben om naar hun bejaarde ouders te gaan, kunnen de zorg dus ook inkopen. ‘Waarom zou je je moeten schamen om gezelschap te vragen, terwijl het dat is waaraan veel senioren het meest behoefte hebben?’ zegt Van Oudheusden.

Maar was dit niet het werk van vrijwilligers en mantelzorgers? Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers en vrijwilligerszorg, verzet zich tegen dergelijke bedrijven die hun diensten aanbieden als ‘mantelzorg’. Aan mantelzorg ‘zijn geen begin- en eindtijden verbonden, of een uurtarief,’ zegt een woordvoerder van de vereniging in de Volkskrant. Belangenbehartiger ANBO vindt dat er goed moet worden gekeken naar de betrouwbaarheid van deze bedrijven.

Dit is de participatiesamenleving tegen betaling. Een gat in de markt of brutaal profiteren van de eenzaamheid van ouderen?