Hoogleraren pleiten voor groene economie

24 april 2017Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Een groep van negentig hoogleraren vindt dat een nieuw kabinet meer moet doen voor een groene economie. In een open brief in Trouw sommen ze maandag twaalf actiepunten op.

Benoem een minister voor Energie en Klimaat, die leiding gaat geven aan de overstap naar duurzame energie, is hun eerste suggestie. Verder pleiten ze voor fiscale vergroening (‘de vervuiler betaalt’), de sluiting van de vijf resterende kolencentrales in uiterlijk 2020 en het invoeren van een kilometerheffing.

De maatregelen zijn hard nodig, zeggen de wetenschappers, omdat Nederland nu nog diep is geworteld in de fossiele economie en onderaan de Europese ranglijst bungelt wat betreft duurzame energie. Om ons land koploper te maken in de nieuwe economie zijn moed en leiderschap nodig, aldus de professoren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.