Rutte pleit voor logische ‘nieuwe’ EU

10 maart 2017Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De weg die de EU van 27 landen na het vertrek van de Britten inslaat, hoort ,,voor de bevolking begrijpelijk en logisch te zijn”. Reclame en gepreek voor de ‘nieuwe’ EU zijn dan niet nodig, zei premier Mark Rutte vrijdag in Brussel.

De Europese leiders bespraken hoe het verder moet met het bijna zestigjarige Europese project. Bondskanselier Angela Merkel noemde de brexit ,,de treurige aanleiding” om de burger weer enthousiast te maken voor de EU.

De wensen over de toekomstige unie lopen echter ver uiteen. Landen als Duitsland, Frankrijk en Italië willen snellere en hechtere samenwerking op beleidsterreinen als defensie of belastingen voor de landen die dat willen, maar dat plan leidt tot spanning bij de Oost-Europese lidstaten. Ze vrezen achterop te raken als er een Europa van meerdere snelheden ontstaat. ,,Die zorgen moeten wij serieus nemen en proberen te verminderen”, aldus Rutte.