NVWA controleert telers op landbouwgif

10 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Telers van groente en fruit krijgen mogelijk deze maand nog te maken met controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs onderzoeken of kas-telers zich houden aan aangescherpte regels rond het gebruik van het schadelijke bestrijdingsmiddel imidacloprid. Die strengere regels gelden vanaf 15 maart, maakte de toezichthouder vrijdag bekend.

Telers mogen het landbouwgif alleen kopen als ze geen kas hebben. Of ze moeten kunnen aantonen dat zij vanuit de kas geen afvalwater lozen. Een andere optie is dat telers een gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie hebben.

Telers die zich niet aan de regels houden kunnen boetes krijgen die mogelijk oplopen tot 1500 euro.

De concentraties imidacloprid in het oppervlaktewater zijn al jaren te hoog. Organismen in het water worden daardoor aangetast en daarmee raakt de hele voedselketen in en om het water uit balans.