Koenders verwerpt Turkse kritiek op politie

13 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederland ,,neemt afstand” van het aandringen door Turkije op vervolging van Nederlandse politieagenten die afgelopen weekeinde in Rotterdam hebben opgetreden tegen Turks-Nederlandse demonstranten. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag.

De Turkse regering eist vervolging van de agenten omdat zij buitensporig zouden hebben opgetreden tegen betogers. Koenders heeft nog niets van Turkije gehoord over die kwestie. ,,Het is primair een zaak van de burgemeester van Rotterdam en van de driehoek. Ik kan wel zeggen dat ik veel respect heb voor de manier waarop zij hebben geprobeerd het op te lossen.”

Zaterdag vielen zeven gewonden toen de politie optrad tegen relschoppers na het gedwongen vertrek van de Turkse minister van Familiezaken. Zij probeerde tevergeefs het Turkse consulaat te bereiken, waar ze wilde spreken. De politie zette honden en waterkanonnen in.

Consulaten

Ook over de stappen die Turkije zou willen nemen tegen Nederland wegens het weren van de minister, heeft Koenders verder niets vernomen. Maar ,,de minister is naar onze overtuiging goed behandeld.”

De Nederlandse ambassade en consulaten in Turkije zijn volgens Koenders weer open. Ze waren zaterdag dicht gegaan.

Reisadvies

Ook kunnen Nederlanders gewoon naar Turkije reizen, verklaarde de bewindsman. Het reisadvies voor Turkije is wel aangepast. De regering raadt reizigers aan waakzaam te zijn en grote groepen mensen te mijden.

De Nederlandse zaakgelastigde in Ankara moest maandag opnieuw op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verschijnen. De precieze inhoud van dat gesprek kent Koenders nog niet, maar hij wil ,,het ook niet te zwaar maken”.