GroenLinks: berichten over CIA ontluisterend

07 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – GroenLinks noemt de jongste onthullingen over praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ,,ontluisterend”.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil dat het kabinet bij de Amerikaanse regering opheldering vraagt over deze praktijken en nagaat of de CIA op deze wijze ook Nederlanders heeft bespioneerd. Hij reageert op onthullingssite WikiLeaks, die digitale spionagepraktijken van de CIA meldt. Om informatie te vergaren gebruikt de CIA schadelijke software waarmee smartphones, computers en televisies met internet worden aangevallen.

,,Onschuldige mensen moeten er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat ze onbespied tv kunnen kijken en kunnen bellen. Bovendien lijkt het er op dat de CIA kwetsbaarheden in software niet alleen gebruikt, maar ook na gebruik niet meldt. Zulke kwetsbaarheden kunnen zo ook toegankelijk worden voor kwaadwillende hackers”, aldus Klaver.