Bedrijf moet gaswinning Heerenveen staken

09 maart 2017Leestijd: 1 minuut

HEERENVEEN (ANP) – Gaswinningsbedrijf Vermilion blijkt zonder toestemming sinds eind november gas te winnen uit een put onder Heerenveen en de naastgelegen gemeente Opsterland. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft dat ontdekt na aandacht in lokale media en het bedrijf gesommeerd de gaswinning te stoppen.

Vermilion krijgt tot aanstaande maandag om te reageren. Als het bedrijf daarna nog doorgaat met het winnen van gas uit de bewuste put, legt de toezichthouder een dwangsom op die als het bedrijf in overtreding blijft, kan oplopen tot 10 miljoen euro.

Volgens het SodM heeft Vermilion op 24 november vorig jaar toestemming gevraagd voor de gaswinning aan het ministerie van Economische Zaken. Terwijl minister Henk Kamp nog geen besluit heeft genomen over het plan, heeft Vermilion de put al in gebruik genomen volgens de toezichthouder.

Kamerleden van PvdA, SP en ChristenUnie hebben opheldering gevraagd over de gaswinning rond Heerenveen.