Actrice Kitty Courbois (79) overleden

12 maart 2017Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Actrice Kitty Courbois is zaterdag in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat meldt Toneelgroep Amsterdam zondag. Ivo van Hove van het gezelschap noemt haar ,,een onvergetelijke grande dame van het Nederlandse toneel”.

Gedurende haar hele carrière wisselde Courbois theater af met acteerwerk in film en televisieseries. Zo was ze te zien in Het gangstermeisje (1966), Een mens van goede wil (1974), Vrijdag (1980) van Hugo Claus, Paul Verhoevens Flesh + Blood (1985), Twee vorstinnen en een vorst (1981) en natuurlijk Op hoop van zegen (1986). In 1992 wijdde het Nederlands Film Festival een retrospectief aan haar.

Van Hove noemt Kitty Courbois ,,een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf”. ,,Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen het theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar.”