Vaak gebreken bij indoorspeeltuinen

13 januari 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Veel indoorspeeltuinen zijn niet veilig genoeg voor kinderen. Dat blijkt uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA onderzocht vorig jaar 37 overdekte speellocaties met in totaal 180 speeltoestellen. Bij 33 locaties werden bij het eerste onderzoek een of meerdere afwijkingen aan toestellen geconstateerd. Ook ontbrak de veiligheidscertificatie.

In de overdekte speeltuinen kunnen kinderen klimmen op diverse vaak met elkaar verbonden speeltoestellen. Ook zijn er grote luchtkussens en trampolines. De NVWA heeft een onderzoek ingesteld omdat kinderen veilig in de populaire speeltuinen moeten kunnen spelen. Vorig jaar op oudejaarsdag viel een jongetje van een opblaasbaar toestel en overleed aan zijn verwondingen.

Omdat er op veel plaatsen dingen mis zijn, gaat de NVWA in overleg met de branche om een en ander te verbeteren. Ook komen er meer inspecties.

Omdat ruim driekwart van de speelhallen nu nog niet is onderzocht, adviseert de NVWA begeleiders van kinderen extra op te letten in de speeltuinen.