‘In hele land mensen die door het ijs gaan’

22 januari 2017Leestijd: 1 minuut

UTRECHT (ANP) – Schaatsbond KNSB krijgt uit het hele land berichten van mensen die door het ijs gaan en hulpdiensten die assistentie moeten verlenen. Op verschillende plaatsen in het land staan mensen op natuurijs ondanks waarschuwingen van ijsclubs, meldt de bond zondagmiddag.

De KNSB handhaaft het advies om aanwijzingen van hulpdiensten en ijsclubs op te volgen en herhaalt dat het niet veilig is om op vaarten, plassen en meren te schaatsen. ,,Grote incidenten hebben we gelukkig nog niet gezien, maar de mensen moeten wel oppassen. Door oplopende temperaturen in de middag zal het ijs alleen maar slechter worden”, aldus Ramon Kuipers, coördinator natuurijs van de KNSB.

,,We beseffen dat de situatie lastig is”, zegt hij. ,,Het is mooi weer en mensen willen graag schaatsen. Maar de kwaliteit van het natuurijs is niet overal hetzelfde. Daarom is het moeilijk om voor natuurijs een eensluidend advies te geven en zeggen we: zoek de veiligheid van een ijsclub op.”