‘Herzie geldstroom tussen gemeenten en Rijk’

11 januari 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Gemeenten geven belastinggeld niet doelmatig uit. Dat komt omdat de financiële relatie tussen de gemeenten en het Rijk een rommeltje is, zo staat in een advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) dat woensdag verschijnt.

Het ondoorzichtige systeem leidt tot spanningen tussen de overheden. Onlangs nog bleek dat gemeenten veel geld dat voor huishoudelijke zorg was bedoeld, niet hadden uitgegeven. Een nieuw kabinet moet het financiële stelsel erachter vereenvoudigen, vindt de Rfv, een adviesorgaan van regering en parlement.

Elk jaar geven de gemeenten samen ongeveer 56 miljard euro uit. Het grootste deel daarvan komt van het Rijk. Een klein deel innen de gemeenten als belasting bij de inwoners.

Gemeenten mogen zelf kijken hoe ze een groot deel van hun geld besteden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.