Forse stijging aantal verkeersovertredingen

17 januari 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Vorig jaar is fors meer te hard gereden en door rood licht gereden. Het aantal boetes voor verkeersovertredingen steeg in vergelijking met 2015 met bijna 1,5 miljoen naar ruim 9,4 miljoen. Snelheidsovertreders vormen het leeuwendeel: ruim 7,9 miljoen.

Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend. Onder de verkeersovertredingen vallen verder onder meer fout parkeren, geen gordel om, zonder licht op de fiets en als bestuurder bellen met een telefoon in de hand.

De autoriteiten geven geen eenduidige verklaring voor de stijging van het aantal snelheidsovertreders. Zij wijzen er wel op dat inmiddels alle flitspalen digitaal zijn en 24 uur per dag kunnen werken, in tegenstelling tot de oude palen waarvan de fotorolletjes opraakten.

Ruim 9 miljoen verkeersovertredingen zijn door middel van kentekenregistratie vastgelegd.