Nog veel mis met informatie zorgverzekeraars

23 december 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nog altijd zijn er veel zorgverzekeraars die consumenten niet op de juiste wijze informeren over de polissen die zij verstrekken. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De toezichthouder liet meer dan 3400 telefoontjes plegen met medewerkers van alle grote zorgverzekeraars in Nederland. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen die alle zorgverzekeraars regelmatig krijgen.

Bij de grootste zorgverzekeraars scoort Ohra het slechtst. De medewerkers beantwoorden bijna een derde (31 procent) van de vragen onjuist. Ook VGZ, Univé en Delta Lloyd kwamen slecht uit de bus, met foutpercentages variërend van 20 tot 29 procent.

Mystery shoppers

Alleen De Friesland had alle antwoorden goed. DSW en CZ gaven op bijna alle vragen de juiste antwoorden. Gemiddeld werd op ruim acht van de tien vragen (81 procent) een juist antwoord gegeven.

De mystery shoppers vroegen naar polisvoorwaarden voor de vergoeding van fysiotherapie, kraamzorg en een bril. Ook vroegen ze naar de mogelijkheden om over te stappen met een betalingsachterstand en naar de uitleg van het eigen risico. Zonder juiste informatie kan een verzekerden geen goede keuze maken bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.