‘Het Leger des Heils doet nog wat aan kerst’

19 december 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Al ruim vijftig jaar organiseert het Leger des Heils een kerstmaaltijd voor honderden dak- en thuislozen in Amsterdam. Ook maandagavond kon de organisatie rekenen op een volle zaal.,,Wij hebben het imago dat we tenminste nog wat doen aan de kerst”, glimlacht Henk Dijkstra, directeur van het Leger des Heils in Amsterdam, met enige bescheidenheid.

De Koepelkerk in Amsterdam zit bomvol met niet alleen dak- en thuislozen, maar ook met mensen die eenzaam zijn en om die reden de gezelligheid willen opzoeken, zoals Simon. ,,Het is niet eens het eten, maar gewoon de gezelligheid die ik opzoek. Ik ben alleen en familie zie ik niet. Ik kan iedere avond thuis wat koken als ik wil, maar ik heb er gewoon geen zin in. Ik kom graag bij het leger, ook overdag.”

Verschillende gasten zijn het met hem eens, al is er ook een grote groep die graag wil herdenken dat met kerst Jezus op aarde is gekomen. ,,Het is hier zo fijn. Je voelt echt dat het kindeke Jezus is gekomen.” Tijdens de maaltijd in de kerk worden dan ook verschillende bijbelse liederen gezongen.

Prachtig

Deze keer moesten tafels worden bijgezet om alle belangstellenden een driegangendiner te kunnen aanbieden. Dijkstra vindt het prachtig. ,,Het geeft niks. Wij zijn er alleen maar blij mee en het Renaissance Hotel pakt het perfect op.” Chef-kok van het hotel Arthur Satangelo, verantwoordelijk voor het diner, vindt het prachtig om wat voor deze mensen terug te doen. ,,Een eer”, noemt hij het.

Tussen de gasten zaten deze keer presentator Beau van Erven Dorens, oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen en schrijfster Marjan Berk.