Extra geld moet geesteszieken aan werk helpen

21 december 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet stelt 3,5 miljoen euro beschikbaar om mensen met psychische aandoeningen aan werk te helpen. Zo kunnen initiatieven worden gesteund waarbij een gemeente, uitkeringsinstantie UWV en de gemeentelijke gezondheidsdienst GGZ intensief samenwerken zodat een geesteszieke (weer) kan werken.

Van alle groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, hebben mensen met psychische aandoeningen de meeste problemen bij het vinden en houden van een baan. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) sprak woensdag over ,,een grote en toch bijna vergeten groep” binnen de Participatiewet, die bedoeld is voor iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft.

Van de Wajongers (personen die voor hun 18e of tijdens hun studie bijvoorbeeld een handicap kregen) en zieke mensen met een WIA-uitkering heeft 37 procent een psychische aandoening.