D66-voorstel voltooid leven legt grens bij 75

18 december 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Als het aan D66 ligt kan een oudere met een voltooid leven pas hulp bij zelfdoding krijgen als hij of zij 75 jaar oud is. Dat staat in een wetsvoorstel dat de partij begin volgend jaar zal indienen.

Een speciale levenseindebegeleider zal kijken of wens duurzaam, weloverwogen en zonder druk van buitenaf tot stand gekomen is. Een regionale toetsingscommissie controleert het dan achteraf, aldus D66 die het voorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra zondag in Nieuwsuur naar buiten brengt.

,,Uiteraard is iedere leeftijdsgrens willekeurig, maar we gaan er vanuit dat ouderen door de ervaring van het lange leven dat achter hen ligt, in staat zijn om te bepalen of het leven voor hen nog levenswaardig is”, aldus Dijkstra.

Het kabinet meldde in oktober aan een dergelijk wetsvoorstel te willen gaan werken. De christelijke partijen hebben al laten weten dat ze tegen zijn. Ook de SP is tegen.