nederland

Koenders pleit voor Europese CIA en FBI

17 november 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Er moet ,,serieus” worden nagedacht over een Europese FBI en CIA. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in een toespraak tot studenten van de Universiteit Leiden. Hij ging in zijn toespraak in op de wereldwijde ontwikkelingen op veiligheidsgebied.

Een Europese federale recherche en inlichtingendienst zijn nodig in de strijd tegen terrorisme, aldus de bewindsman. In het verleden bleek dat informatie over terroristen wel aanwezig was, maar ze werden niet gedeeld door de verschillende landen. Met een Europese CIA en FBI kunnen ,,we sneller die puzzelstukken samen leggen en handelen”.

We bevinden ons op een strategisch ,,kantelmoment”, aldus Koenders. Een nauwere samenwerking in Europa is volgens hem een van de oplossingen om de nieuwe veiligheidssituatie tegemoet te treden. De Amerikanen richten zich minder op Europa, de macht verschuift naar het Oosten, terwijl die van Europa afneemt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.