Verloren schilderij duikt op in BBC-show

24 september 2016Leestijd: 1 minuut

LEEUWARDEN (ANP) – Een verloren gewaand schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema is opgedoken in het BBC-tv-programma Antiques Roadshow. Het werk wordt nu op de valreep toegevoegd aan een expositie over deze schilder in het Fries Museum in Leeuwarden. Volgens het museum is het een van de grootste vondsten ooit voor Antiques Roadshow, een soort Britse Tussen Kunst & Kitsch.

Sir Lawrence Alma-Tadema (ook wel Lourens Alma Tadema genoemd) was in de negentiende eeuw een van de meest succesvolle schilders ter wereld. Een afstammeling nam het mee naar de opnames van de BBC-show. Op het schilderij staat etser Leopold Löwenstam, destijds een goede vriend van Alma-Tadema. Het is voor het laatst in 1913 geëxposeerd.

De BBC maakte het nieuws zelf bekend. In de uitzending van zondag 25 september is de ontdekking te zien. Pas dan wordt de waarde bekend gemaakt, maar de verbijstering en blijdschap tijdens de opnamen waren groot.

De expositie in het Fries Museum stond al op de planning en nu is dus ook het opgedoken werk daaraan toegevoegd. Alma-Tadema werd in 1836 geboren in Friesland en ging later in Londen wonen.