Veiligheid centraal bij Buitenlandse Zaken

20 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Bij de begroting van Buitenlandse Zaken ligt de focus op veiligheid. ,,Conflicten elders zijn steeds vaker voelbaar in eigen land. Internationaal samenwerken om problemen in het buitenland aan te pakken is belangrijker dan ooit voor de veiligheid en welvaart in Nederland”, verklaart minister Bert Koenders.

Volgend jaar wordt 5 miljoen euro extra uitgetrokken voor conflictpreventie en het bestrijden van gewelddadig extremisme in het buitenland.

Ook de aanpak van migratie blijft een centraal thema. Koenders blijft daarbij hameren op het grote belang van goede samenwerking binnen de Europese Unie.

Het ministerie zal zich volgend jaar voorbereiden op het tijdelijke lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad. Koenders: ,,Dit geeft Nederland de unieke mogelijkheid om op het allerhoogste niveau mee te beslissen en onderwerpen op de agenda te zetten.”

Nederland hoopte oorspronkelijk om in 2017 en 2018 lid te zijn van dit orgaan, maar kreeg daarvoor te weinig steun van de VN-lidstaten. Uiteindelijk werd besloten de tijdelijke zetel te delen met concurrent Italië. Dat land bezet de zetel volgend jaar, Nederland een jaar later.