Tbs met dwang geëist voor gevangenismoord

26 september 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Johannes (Jan) R. moet tbs met dwangverpleging krijgen, eiste de officier van justitie maandag in de zaak tegen R. De 26-jarige R. staat maandag in de rechtbank in Den Haag terecht voor het op gruwelijke wijze doden van de 82-jarige Elbert Geveke in de gevangenis in Zoetermeer.

R. is volledig ontoerekeningsvatbaar, psychotisch en moet lang en intensief behandeld worden, oordelen psychiaters die hem in opdracht van de rechtbank hebben onderzocht. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daarin mee en eist daarom geen gevangenisstraf, maar tbs met dwang.

R. zat september vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer, waar hij in voorlopige hechtenis zat voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal en het stalken van musicalster Chantal Janzen. September vorig jaar forceerde hij het slot van de celdeur van Geveke door een ringetje van een drinkflesje te gebruiken. Hij sloeg en schopte de bejaarde man vervolgens en stak hem met een mes. Ook bond hij hem vast. Een agent die naar de steekpartij was geroepen verklaarde dat R. ,,een bizarre” indruk maakte. ,,Hij zag eruit als een beest.”

Katja Schuurman

R. handelde naar eigen zeggen in opdracht van actrice Katja Schuurman, die hem ,,via de muur” had bezocht. Ook stond hij ,,ineens” in brand. Toen hij bij Geveke in de cel was, beukte de man hem ,,twee jaar lang” met zijn hoofd tegen het bed, door middel van magie. ,,Dat is zoals het volgens u is gegaan?” vroeg de rechter. ,,Dit is de waarheid”, zei R..

Er loopt, naast deze strafzaak, ook nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar wat er in de gevangenis gebeurde.