Staat aansprakelijk gesteld om vaccinatie

01 september 2016Leestijd: 1 minuut

HILVERSUM (ANP) – Ouders van kinderen die ziek zijn geworden als gevolg van inenting tegen de Mexicaanse griep, stellen de Nederlandse staat aansprakelijk. Het gaat om veertien kinderen die een ernstige slaapziekte hebben ontwikkeld na een inenting in 2009. Dat bevestigt letselschadeadvocaat John Beer na berichtgeving van EenVandaag hierover.

Het gaat om het middel Pandemrix van farmaceut GlaxoSmithKline. Volgens Beer wijst internationaal onderzoek uit dat er zeer waarschijnlijk een verband is tussen deze prik en de slaapziekte narcolepsie.

,,We eisen in de eerste plaats erkenning van de overheid en in de tweede plaats een financiële oplossing”, aldus Beer. Volgens hem worden in Zweden, Finland en Noorwegen ouders van kinderen met deze problemen al gecompenseerd. In Nederland tot dusver niet.