Schilderij Tadema kan wel 3,5 ton opbrengen

25 september 2016Leestijd: 1 minuut

LEEUWARDEN (ANP) – Een verloren gewaand schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema is getaxeerd op ongeveer 230.000 tot 346.000 euro (200.000 tot 300.000 pond). Het schilderij dook op in het BBC-tv-programma Antiques Roadshow, een soort Britse Tussen Kunst & Kitsch. De BBC onthulde het nieuws zelf al eerder, maar zondagavond werd in het programma de taxatiewaarde bekend.

Het werk is al eerder ontdekt en wordt op de valreep toegevoegd aan een expositie over deze schilder in het Fries Museum in Leeuwarden.

Sir Lawrence Alma-Tadema (ook wel Lourens Alma Tadema genoemd) was in de negentiende eeuw een van de meest succesvolle schilders ter wereld. Een afstammeling nam het verloren gewaande schilderij mee naar de opnames van de BBC-show. Op het schilderij staat etser Leopold Löwenstam, destijds een goede vriend van Alma-Tadema. Het is voor het laatst in 1913 geëxposeerd. Alma-Tadema werd in 1836 geboren in Friesland en ging later in Londen wonen.

Projectleider Frank van der Velden van het Fries Museum is erg blij dat het werk aan de tentoonstelling is toegevoegd. ,,Het is 103 jaar uit het zicht verdwenen.” Voor de tentoonstelling ‘Alma-Tadema – klassieke verleiding’ heeft hij specifiek gezocht naar werken die in particulier bezit zijn en daardoor niet voor het grote publiek toegankelijk. De expositie is te zien van 1 oktober tot en met 7 februari 2017.