Samsom opnieuw kandidaat-lijsttrekker PvdA

23 september 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – PvdA-fractieleider Diederik Samsom heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap. Hij deed dat vrijdagavond met de lancering van de website www.doorknokken.nl, waarop een manifest te lezen is. Ook legt Samsom in een YouTube-filmpje uit wat zijn motieven zijn. ,,Er is geen tekort aan megafoons van het ongenoegen, er dreigt een tekort aan nuance”, aldus Samsom in het filmpje.

In het manifest schrijft hij: ,,Het gaat beter, maar nog niet met iedereen. Er dreigt een kloof tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en zij die dat niet of te weinig kunnen. En economisch herstel neemt andere bedreigingen niet weg. Terroristische aanslagen, spanningen in andere landen die hier hun effect hebben. Nu de economie opleeft staan we voor nieuwe opgaven. Bouwen aan een verbonden Nederland, waarin iedereen kan profiteren van het herstel. Waarin je veilig bent en jezelf kunt zijn”

Mogelijk stellen ook Paul Tang, de leider van de PvdA in het Europees parlement, en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zich nog kandidaat. De Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb, torenhoge favoriet onder PvdA-watchers, liet eerder al weten niets te zien in een race om het lijsttrekkerschap en ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei vrijdag er niets voor te voelen.

Diederik Samsom (1971) werd in maart 2012 door PvdA-leden gekozen tot politiek leider van de PvdA. Hij was de opvolger van Job Cohen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom al lijsttrekker. De partij haalde toen 38 zetels en vormde daarna met de VVD het tweede kabinet Rutte. ,,We bereikten veel, maar maakten ook fouten. Onze idealen kwamen dichterbij, maar we zijn er nog lang niet. En daarom brand ik van de ambitie om door te gaan”, aldus Samsom die aangeeft dat hij de komende weken verantwoording aflegt voor het werk dat is gedaan en vertrouwen vraagt aan de PvdA-leden ,,als politiek leider van deze prachtige partij”.