Rutte wil in zaak-Kroes feiten afwachten

22 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het feit dat VVD-prominent Neelie Kroes in haar termijn als eurocommissaris de gedragsregels van de Europese Unie heeft overtreden is ,,in eerste plaats een zaak van de Europese Commissie”. Dat zei premier Mark Rutte donderdag.

Kroes was van 2004 tot 2014 Europees Commissaris van Mededinging en later Digitale Agenda. Van 4 juli 2000 tot 1 oktober 2009 was ze bestuurder van Mint Holdings, een vennootschap op de Bahama’s. Dat was in strijd met de gedragscode voor eurocommissarissen.

,,Volgens mij moeten we eerst de feiten afwachten”, aldus Rutte. De voormalige VVD-minister moet de kwestie uitzoeken met de Europese Commissie, voegde hij eraan toe.

Kroes heeft tegen Het Financieele Dagblad en Trouw erkend dat ze formeel de gedragscode heeft overtreden. Ze zal de gevolgen accepteren. Ze was er naar eigen zeggen van uitgegaan dat ze al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama’s. Door een administratieve fout gebeurde dat volgens haar pas in 2009.