Rutte onder vuur om ‘pleur op’

22 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte heeft woensdag opnieuw zwaar de wind van voren gekregen over zijn beruchte ‘pleur op’-uitspraak over Turkse Nederlanders die geen binding hebben met ons land. Hij weigerde zijn woorden terug te nemen tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens fractievoorzitter Diederik Samsom van coalitiegenoot PvdA waren er andere woorden mogelijk geweest. ,,Ik waag te betwijfelen of u dit ook tegen Nederlanders zou hebben gezegd”, aldus Samsom. Hij ziet een verschil als Rutte over hooligans zegt ,,ik schaam mij voor hen” of tegen Turkse Nederlanders ,,pleur op”.

CDA-voorman Sybrand Buma vindt dat Rutte met de uitspraak in het programma Zomergasten niet de norm stelt, maar die juist verlaagt. ,,Als pleurt op de norm voor Nederland is, dan is dat echt heel erg”.