Rusland schuift zwartepiet MH17 naar Oekraïne

26 september 2016Leestijd: 1 minuut

MOSKOU (ANP) – Een Russisch radarstation heeft geen raket geregistreerd die richting vlucht MH17 bewoog en afkomstig was uit het gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie maandag.

De Russische autoriteiten hielden maandag een presentatie over radargegevens, waar vorige week voor het eerst gewag van is gemaakt. Eerder hadden de Russen laten weten dat de radardata niet bewaard waren gebleven.

Volgens de Russen was er wel Oekraïense luchtafweer actief in de buurt van de plek van de crash. Dat de Oekraïense autoriteiten geen ruwe radargegevens hebben aangeleverd voor het onderzoek naar de ramp, wijst er volgens de Russische autoriteiten op dat het toestel is geraakt door een Buk-raket afkomstig uit Oekraïens gebied.

Internationale onderzoeksteam

De Russische mededeling komt twee dagen voordat het internationale onderzoeksteam de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek presenteert. Het gaat daarbij om het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan.

Rusland en Oekraïne hebben voor het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beide videobeelden geleverd van de radarschermen. De ruwe data, waaruit meer informatie terug te halen is, ontbraken. De zogeheten primaire radars aan de kant van Oekraïne zouden uit hebben gestaan, terwijl in Rusland de data niet zouden zijn opgeslagen.

De OVV concludeerde vorig jaar dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat bovendien vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.