Referendumcommissie wil geld terug

08 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Referendumcommissie gaat geld terugvragen bij een aantal particulieren en instellingen die subsidie kregen voor hun campagne rond het Oekraïnereferendum.

Er waren 42 instellingen en 98 particulieren die subsidie kregen. Van de particulieren moeten er zeven een deel van de subsidie teruggeven en drie moeten het hele bedrag terugstorten. Van de instellingen moeten er ook drie het hele toegekende bedrag terugbetalen. In zestien gevallen valt het definitieve bedrag flink lager uit dan aanvankelijk was bepaald. Volgens de Volkskrant moet er in totaal een kwart miljoen euro terugkomen.

De Referendumcommissie geeft verschillende redenen om subsidie terug te vorderen: de werkelijk kosten vielen lager uit, er ontbreken bewijsstukken zoals bonnetjes en facturen of de beloofde activiteiten zijn niet of niet volledig uitgevoerd.

Voor de campagnes was 2 miljoen beschikbaar. Particulieren konden maximaal 5000 euro krijgen, instellingen maximaal 50.000 euro.