Oppositie: voor november reactie referendum

22 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De oppositie wil dat het kabinet voor 1 november met een antwoord komt op de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Premier Mark Rutte wil alleen beloven dat hij ,,zo snel mogelijk” met een voorstel komt.

Op 6 april stemde een meerderheid tegen het verdrag. Rutte heeft vanaf het begin gezegd dat hij recht wil doen aan de nee-stem. Als Nederland het niet ondertekent, zal het toch bijna volledig worden ingevoerd door de 27 andere EU-landen, aldus Rutte. Dan blijft de nee-stemmer volgens hem met een kater achter.

Voor- en tegenstanders van het verdrag pleitten donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ervoor om recht te doen aan de nee-stem. ,,We moeten niet langer dralen”, zei Alexander Pechtold (D66). Het is slecht voor het vertrouwen om langer te wachten, voegde hij eraan toe.