Lagendijk gaat bij ambassade visum aanvragen

26 september 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL/SCHIPHOL (ANP) – Oud-Europarlementariër van GroenLinks Joost Lagendijk is terug in Nederland. Maandag kwam hij aan op Schiphol. Zondagavond kreeg hij op een vliegveld in Istanbul te horen dat hij Turkije niet in mag.

In Nederland zou hij op de Turkse ambassade een speciaal visum kunnen ophalen. Lagendijk woont en werkt al jaren in Turkije en is getrouwd met een Turkse vrouw.

,,Ik ga vandaag of morgen naar de ambassade om dat visum dan maar op te halen”, zei hij tegen de NOS. Hij noemde het ‘een onaangename verrassing’ dat hij in Turkije werd teruggestuurd.

,,Ik ben niet de eerste die dat overkomt. Ik hoor nu ook bij de groep die op hun verleden wordt aangesproken.” Lagendijk werkte eerder aan een universiteit in Istanbul die onlangs moest sluiten vanwege mogelijke banden met de Gülen-beweging.