Koenders:bom hulpkonvooi lijkt oorlogsmisdaad

20 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft het bombardement op een hulpkonvooi in de Syrische provincie Aleppo dinsdag ,,ten zeerste” veroordeeld. Hij meent dat de aanval ,,in alles lijkt op een oorlogsmisdaad”.

,,Een glimp van hoop is abrupt afgebroken door dit verschrikkelijke geweld”, zei Koenders vanuit New York, waar hij is voor de Algemene Vergadering van de VN.

Nederland onderschrijft de oproep van de Verenigde Naties voor een onafhankelijk onderzoek. Bij het bombardement op het hulpkonvooi van het Rode Kruis vielen enkele doden. Het konvooi bestond uit 31 vrachtauto’s en een mobiele kliniek.

Voor het eerst sinds het staakt-het-vuren in Syrië van vorige week kon er volgens Koenders hulp worden geboden. ,,Het is onacceptabel en een grove schending van humanitair oorlogsrecht als hulpverleners tot expliciet doelwit worden gemaakt”, aldus Koenders. ,,Hulpverleners en VN-medewerkers zetten zich met gevaar voor hun eigen leven in, maar lijken totaal vogelvrij verklaard te zijn in Syrië.”