KLM helpt overheid met aanpak drugskoeriers

02 september 2016Leestijd: 1 minuut

PARAMARIBO (ANP) – Luchtvaartmaatschappij KLM gaat de overheid helpen om de drugssmokkel vanuit de Antillen, Suriname en Venezuela terug te dringen. KLM zal personen die door de Koninklijke Marechaussee op de ‘zwarte’ lijst zijn gezet, weigeren mee te nemen op haar vluchten van en naar Nederland. Dit staat in een convenant dat KLM en het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie deze zomer hebben gesloten.

Surinaamse media meldden vrijdag dat de Nederlandse autoriteiten deze afspraak ook met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en chartermaatschappij TUI hebben gemaakt. De personen die op de lijst komen zijn mensen die ooit op Schiphol zijn aangehouden met cocaïne in hun bezit. Hun naam blijft drie jaar op de lijst. Op de website Diasporanieuws constateert Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) dat de mensen op de lijst in feite een extra straf krijgen door het vliegverbod.

Volgens het convenant is het terugdringen van de smokkel via Schiphol een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid en de luchtvaartmaatschappijen. Minder drugssmokkel zal Schiphol een beter imago geven, wat zal leiden tot meer passagiers. De hoofdverantwoordelijkheid ligt wel bij de overheid, aldus het convenant.

De landen waar het convenant geldt, vallen onder het zogenaamde 100 procent-controleregime. Het gaat om Curaao, Aruba, Sint-Maarten, Bonaire, Suriname en Venezuela. Tijdens zo’n controle worden alle passagiers, handbagage, bagage en vracht gecontroleerd op drugs.