Kentekengevens pas na bevel naar politie

07 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De politie krijgt pas toegang tot kentekengegevens na een bevel van de officier van justitie. De maatregel is bedoeld als extra bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Het gaat om een voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), dat hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. De stap volgt op uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Het gaat om een aanpassing van het plan om alle kentekens die de politie met camera’s vastlegt, vier weken te bewaren.

De inhoud van het bevel moet aan strikte eisen voldoen, aldus het ministerie. De officier moet vermelden om welk misdrijf en welke strafzaak het gaat. Voor het opvragen van informatie moet altijd een concrete aanleiding zijn: de opsporing van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan of de aanhouding van een voortvluchtige.