Holleeder mag deal tussen zus en OM niet zien

06 september 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De verdediging van Willem Holleeder krijgt geen inzage in de deal die zijn zus Sonja sloot met het Openbaar Ministerie (OM) over de criminele erfenis van haar echtgenoot en Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

De advocaten van de ‘topcrimineel’ vroegen de rechtbank vorige week om inzage. Ook verzochten de raadslieden de rechters om te beslissen dat Sonja zich tijdens de getuigenverhoren over deze zaak niet meer mag beroepen op haar zwijgrecht. Maar dat mag ze volgens de rechter wel, omdat ze zichzelf niet hoeft te belasten met het risico dat ze zelf alsnog wordt vervolgd.

Het OM vervolgt Willem Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden, waaronder die op Van Hout. Zijn zussen Sonja en Astrid en zijn ex Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen over hem afgelegd.