Cybercriminelen steeds beter georganiseerd

05 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Goed georganiseerde en kapitaalkrachtige beroepscriminelen vormen in toenemende mate een bedreiging voor de digitale veiligheid van burgers, bedrijfsleven en overheid. De cybercriminelen investeren steeds vaker in geavanceerde digitale aanvalsmethoden.

Dat blijkt uit de zesde editie van het Cybersecuritybeeld Nederland 2016, die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag aanbood aan de Tweede Kamer. Ze voeren ,,langdurige en hoogwaardige operaties uit”, zo wordt daarin geconstateerd.

Bedrijven en particulieren hebben in toenemende mate te maken met computergijzeling via ransomware, waarbij betaald moet worden om computers of netwerken weer aan de praat te krijgen. ,,Daarmee is ransomware de afgelopen jaren gegroeid tot het middel bij uitstek voor beroepscriminelen om geld te verdienen”, staat in het rapport.