Cocaïnevangst nu al verdubbeld

27 september 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – In de eerste helft van 2016 is er al ruim twee keer zoveel cocaïne onderschept als in heel 2015. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer.

,,2016 wordt een goed coke-jaar, maar dan in de goede zin van het woord”, aldus de bewindsman. Hij reageerde op kritische vragen van VVD-Kamerlid Foort van Oosten, die zich zorgen maakt dat Nederland via de haven van Rotterdam wordt overspoeld met cocaïne.

Volgens Wiebes is er in tegenstelling tot bepaalde berichten geen sprake van een halvering van de douane in Rotterdam, waardoor smokkelaars vrij spel zouden krijgen. De douaniers worden wel doelmatiger ingezet door bijvoorbeeld slimmer en gericht toezicht. Zo is er een verschuiving van surveillances naar 24 uur per dag camerabewaking. Het is de bedoeling dat de douane de smokkelaars voorblijft, benadrukte de staatssecretaris.