Buk-systeem dat MH17 neerschoot uit Rusland

28 september 2016Leestijd: 1 minuut

NIEUWEGEIN (ANP) – De Buk-raket die het passagierstoestel met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, kwam uit Rusland. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne, melden nabestaanden. Het vliegtuig werd volgens hun informatie afgevuurd uit gebied dat gecontroleerd werd door pro-Russische rebellen. Daarna is het systeem weer teruggegaan naar Russisch grondgebied.

De nabestaanden van de slachtoffers hebben de resultaten woensdagmorgen als eersten te horen gekregen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein. Om 13.00 uur volgt er een persconferentie.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

Rebellen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig. Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

Maandag ontkende Moskou opnieuw elke betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie juist dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.