Bijbel tot belangrijkste boek gekozen

23 september 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Na het uitbrengen van bijna 75.000 stemmen is De Nieuwe Bijbelvertaling gekozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Het dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis, eindigde op de tweede plaats. In de ban van de ring van de Engelse schrijver Tolkien staat op de derde plaats.

De verkiezing vormt onderdeel van het Jaar van het Boek, waarbij ook de Leescoalitie, de stichting Lezen en de stichting Lezen & Schrijven zijn betrokken. Sinds april konden lezers kiezen uit een lijst met honderd titels, verzameld door deskundigen van de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteit van Amsterdam, brancheorganisatie CPNB en het Letterkundig Museum. Lezers voegden zelf nog eens 3800 titels toe.

Het winnende boek, De Nieuwe Bijbelvertaling, is een uitgave van de Bijbel in hedendaags Nederlands uit 2004. Uitgaven als De Statenbijbel en Bijbel in gewone taal kregen eveneens veel stemmen en staan daardoor ook in de top 20. Boeken over het geloof trokken sowieso veel stemmen. Het boek De interpretatie van de betekenissen van de Koran van Aboe Ismail staat op plaats vijf.