Roemruchte zeezender Veronica in museum

31 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

NIJKERK (ANP) – De opkomst, het succes en het gedwongen einde van de zeezender Radio Veronica staan voortaan centraal in een museum in het Gelderse Nijkerk. Oud-Veronica-dj Lex Harding opent woensdag een ‘permanente expositie’, op de kop af 42 jaar nadat het populaire station moest stoppen met uitzenden vanaf zee.

De tentoonstelling is verdeeld over een aantal kamers met thema’s als Summer of Love, De gouden jaren van de Nederlandse popmuziek, de Top 40 en de actie ‘Veronica blijft, als u dat wilt’, die er uiteindelijk toe leidde dat Veronica een publieke omroep werd.

De tentoonstelling bestaat onder meer uit radiostudio’s met originele apparatuur, gouden platen, posters en T-shirts. Ook is er een portrettengalerij van alle presentatoren en dj’s. In een aparte ruimte komen ook andere zeezenders aan bod, zoals Mi Amigo, Caroline en Radio Noordzee.

Bij de opening zijn oud-‘Veronicanen’ als Bart van Leeuwen, Ad Bouman en Tineke de Nooij en artiesten als George Baker en Piet Veerman aanwezig, die veel aan de zender te danken hebben.