Vierdaagse van start met 48.986 lopers

07 juli 2016Leestijd: 1 minuut

NIJMEGEN (ANP) – De honderdste Vierdaagse gaat op 19 juli in Nijmegen van start met 48.986 lopers. Vanwege het jubileum was er eenmaal plaats voor 50.000 wandelaars, maar sinds de inschrijving hebben ruim 1000 lopers alsnog geannuleerd, zei marsleider Johan Willemstein donderdag.

Ook wegens het jubileum is eenmalig de verdwenen afstand van 55 kilometer per dag georganiseerd. Daarvoor schreven zich ruim 5000 liefhebbers in, meer dan voor de reguliere afstand van 50 kilometer per dag. Honderd deelnemers aan de 50 of 55 kilometer lopen op één van de wandeldagen nog een extra ‘ererondje’ van 50 kilometer.

Aan het wandelevenement doen 68 nationaliteiten mee. Onder de deelnemers zijn 5496 militairen. Er hebben zich 518 kinderen ingeschreven die dit jaar 12 worden en er lopen 474 tachtigplussers, aldus Willemstein. De honderd alleroudsten (van 82 tot 93 jaar) doen mee aan een wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers willen weten waarom sommige hoogbejaarden nog vier dagen achter elkaar 30 kilometer per dag kunnen lopen, terwijl veel leeftijdgenoten kwetsbaar en hulpbehoevend zijn. Dagelijks worden onder meer voeding, bloed en de mentale weerbaarheid onderzocht.

Op 9 juli starten in alle provinciehoofdsteden wandelaars die in etappes te voet naar Nijmegen gaan. Gezamenlijk komt deze groep op zondag 17 juli tijdens een jubileummanifestatie over de Waalbrug.