‘Veel asielbedden in opvang leeg’

01 juli 2016Leestijd: 2 minuten

HILVERSUM (ANP) – Bijna een derde van de 52.000 beschikbare bedden in de asielopvang wordt momenteel niet bezet. Dat stelt de NOS, die een inventarisatie deed. Als gevolg hiervan staan meerdere noodopvanglocaties zo goed als leeg. Ondanks de leegstand komen er de komende twaalf maanden netto nog eens 15.000 plekken bij, weet de NOS.

Het aantal eerste asielaanvragen in ons land is al maanden aan het dalen; het zijn er nu ongeveer 1500 per maand. Ook verhuizen veel mensen naar een huurwoning.

Volgens de NOS is vooral in de noodopvang goed te merken dat de instroom veel lager is. In de gemeenten Oldambt, Apeldoorn, Zeist en Utrecht zijn recentelijk nieuwe noodopvanglocaties geopend voor in totaal 2650 mensen. In Apeldoorn wachten ze nog altijd op de eerste asielzoekers. Op de andere drie plaatsen zitten slechts een paar honderd mensen, aldus de NOS.

Dijkhoff

Voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) is de inventarisatie geen reden om het opvangbeleid te wijzigen. ,,Het blijft natuurlijk heel kwetsbaar. Ik zou niet van de eerste zwaluw meteen een zomer maken. Het toont wel aan dat het werk dat we hebben gedaan, leidt tot een lagere instroom. Maar het is nog wel veel werk om het zo te houden”, reageerde hij tegen de NOS.

Volgens de staatssecretaris is het nog steeds belangrijk dat gemeenten blijven zoeken naar manieren om bij te dragen. ,,We moeten wel voorbereid zijn als er straks een piek komt. We gaan dan zo snel mogelijk proberen de oorzaak daarvan weg te nemen, maar tussentijds moet je wel fatsoenlijke opvang hebben.”