Rutte: Oekraïneverdrag vergt nog maanden

05 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte verwacht dat hij nog de ,,komende weken, maanden” nodig heeft om tot een oplossing te komen voor de uitslag van het Oekraïne-referendum. Hij is hierover niet optimistisch en acht de kans groot dat Nederland het verdrag niet gaat ratificeren, zei hij dinsdagavond in de Kamer.

In april stemde een meerderheid tegen het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Rutte wil de ,,onvrede achter de nee-stem een plek geven”. Want als Nederland niet ratificeert zullen volgens hem de andere EU-lidstaten toch een weg vinden om ermee verder te gaan. Dan zullen veel nee-stemmers zich bekocht voelen, zei hij.

Bij de andere EU-leiders voelt hij weinig enthousiasme voor de Nederlandse wens. De Kamer wil dat het kabinet recht doet aan de uitslag van het referendum. Louis Bontes van de Groep Bontes/Van Klaveren komt nog met een motie van wantrouwen omdat Rutte zijn belofte niet nakomt. Hij had beloofd niet te ratificeren als er voor de zomer geen oplossing zou zijn, aldus Bontes. De motie is kansloos.